Geschiedenis

woensdag 30 jun 2010 10:13  |  CGN  |  78693 x bekeken


 
CGNHet Winter Color Guard circuit is in 1981 in Nederland begonnen met als doel de Color Guards van de bij Drum Corps Holland (DCH) aangesloten Drum Corps een eigen circuit te bieden in een periode dat er voor hen - als Guard - feitelijk niet veel te doen was (de winter). Hoewel 1981 dus officieel het eerste seizoen van Winter Guard bij DCH was, moet vermeld worden dat de allereerste - officieuze - Color Guard show werd gehouden in 1980, te weten op 3 mei in de Bun in Huizen. Aan deze show deden mee: Excelsior uit Baarn, In Aethere Musica uit Eemnes en Wesopa uit Weesp.

1981, het eerste volledige seizoen, was een succesvol seizoen. Naast de Open Class kwam er een A Class, die een jaar later veranderde in Cadet Class. DCH organiseerde twee contests waaraan 10 guards deelnamen. De DCH Color Guard finals werden gehouden in de Bun in Huizen, met een heel bijzondere deelnemer: de Tijari Stars uit Koeweit. 1982, 1983 en 1984 kenmerkte zich door groei. Meer deelnemers, en meer publiek. In 1982 werd de eerste onafhankelijke Winter Guard "Volant Blanche" opgericht, die dat jaar de derde plaats bereikte. In 1984 organiseerde DCH de eerste WGI European Regional met twee groepen uit Amerika: Top Hats en The Cavaliers (WGI wereldkampioen 1982 & 1983). De finals moesten in een grotere hal worden gehouden (Dordrecht) omdat de tribune te klein was geworden. In 1985 was er een kleine terugval, vijf deelnemers in de Cadet Class en vijf deelnemers in de Open Class. 

Het seizoen 1986 kende weer meer deelnemers. De productie "Scarymen" van Avant Courir veroorzaakte een verandering in de manier waarop tot aan dat moment Color Guard werd bedreven. Er werden steeds meer thema-achtige programma's gepresenteerd op de vloer. Ook kwamen er steeds meer onafhankelijke guards in het circuit en werd de oorspronkelijke doelstelling van het DCH Winter Color Guard circuit bijgesteld. Vanaf 1987 waren er meer dan 15 deelnemers. Ook het aantal contests nam toe, van twee in 1981, drie in 1982 tot en met 1987, vijf in 1988, zeven in 1989 tot aan 1995, toen er acht contests werden georganiseerd.

Vanaf 1996 zijn er ieder jaar zes contests georganiseerd. Met als extra, in 1999 wederom een WGI European Regional in Amsterdam met naast vele Britse, ook twee Amerikaanse top guards (Tapestry en St. Augustine High School "Coast One"). Het was de eerste WGI European Regional die officieel erkend werd door WGI.
Vanaf 1989 is er een goede uitwisseling met Engeland (DCUK/WGUK) geweest. Vele guards staken de Noordzee over om deel te nemen aan contests. In 1989 werd de Atlantische oceaan overgestoken door The Blue Devils. Vanuit Nederland vloog Art Development in 1992 en 1994 en Avant Courir in 1998 naar de USA om deel te nemen aan de WGI World Championships.

In 1993 werd voor het eerst een derde klasse aan het circuit toegevoegd: de A Class. In dit jaar werden er ook voor het eerst prelims en finals georganiseerd.

In 1995 werd steeds meer duidelijk dat de Color Guard activiteit in Nederland groeiende was; er was, naast de contests, steeds meer belangstelling voor andere activiteiten. Ook kreeg het Winter Guard circuit van DCH een eigen naam: Color Guard Nederland (CGN). Na twee jaar onder dezelfde organisatie als DCH gedraaid te hebben kreeg CGN in 1997 een eigen organisatie. CGN werd toegevoegd aan de taakgroep NBTA van de KNFM.
Begin 2000 was CGN klaar om als zelfstandige taakgroep binnen de KNFM te gaan opereren. In 2001 werden voor alle klassen prelims en finals gehouden tijdens, wat vanaf toen, de CGN Championships gingen heten. In februari van dat zelfde jaar werd er wederom door CGN een WGI European Regional georganiseerd, wat resulteerde in de overkomst van tien Engelse units en drie Amerikaanse units (Herkimer HS, Palos Verdes HS en Avilaro Mystique). In mei werd de eerste CGN Individuals en Ensembles contest gehouden. In het volgende jaar, 2002, werd de WGI European Regional net als in 2000 in Engeland georganiseerd. Een impressie van de CGN Championships was voor het eerst te bewonderen in een landelijke nieuwsuitzending op televisie.

In 2003 mocht Nederland wederom de WGI European Regional binnen haar grenzen begroeten en was het Indoor Percussion Circuit na twee jaar afwezigheid terug. Het was goed om te zien dat The Girls Gang (tegenwoordig Sensation) te bewonderen was tijdens de WGI Wereld Kampioenschappen en dat een vierde klasse, de zogenaamde Prep Class, werd toegevoegd aan de CGN familie, waarvan het nut zich gelijk bewees. Ook in 2004 mocht CGN de organisatie van de WGI European Regional voor haar rekening nemen. In 2004 en 2005 steeg het aantal deelnemers gestaag. In 2005 was het nodig om voor de CGN Kampioenschappen uit te wijken naar een nieuwe hal in Eindhoven, waar ook stilgestaan werd bij het jubileum; 25 jaar Color Guard in Nederland. The Pride werd de vijfde Nederlandse groep die uitkwam tijdens de WGI World Championships. De WGI European Regional 2006, die in Drachten werd gehouden, werd de grootste Europese contest ooit dankzij de grote Europese deelname en de deelname van Pride of Cincinatti (USA) en Oracle (USA). Het seizoen liet wederom groei zien en voor de tweede keer op rij waren de CGN Championships in een uitverkochte hal in Eindhoven. Sindsdien zijn de Championships altijd voor een uitverkocht huis.

Het aantal deelnemende groepen per seizoen stijgt in de daaropvolgende jaren naar meer dan zestig, een enorm aantal.

In de Colorguard classes zien we inmiddels een Kids Class voor de allerkleinsten, de Junior Class voor de toppers bij de jeugd en de Open en World Class voor de absolute top, die zich ook kan meten met de Amerikaanse top.

Het Indoor Percussion neemt vanaf medio de jaren 2000 een vlucht. Gerenommeerde namen, waaronder het Amerikaanse Rhythm X in 2011 en Max Percussion uit Thailand in 2014, weten het CGN circuit te vinden. Een aantal jaren zien we ook veel Engelse deelnemers in dit circuit, naast Franse, Belgische en Italiaanse.
Onder de Nederlandse groepen zien we een kwaliteitsimpuls. Van de ene kant doordat er meer onafhankelijke Indoor Percussion groepen komen, van de andere kant omdat de percussiegroepen van bekende namen uit de Show- en Drumcorps wereld gaan deelnemen.